Αμυντική οδήγηση

 

 1 . Τί είναι η αμυντική οδήγηση;

Η δική σας ασφάλεια και της οικογένειάς σας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξασκήσετε την αμυντική οδήγηση. Η αμυντική οδήγηση αποτελεί ευθύνη όταν βάζετε μπρος το όχημά σας. Οδηγείτε με αυτόν τον τρόπο για να αποτρέψετε ατυχήματα, ανεξάρτητα από το πως έχει η κατάσταση. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της αμυντικής οδήγησης είναι ότι σας κρατάει σε εγρήγορση για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σας. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να αντιδράσετε γρήγορα σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Όντας αμυντικός οδηγός σας βοηθά επίσης να είστε σε εγρήγορση απέναντι στους άλλους οδηγούς που οδηγούν απρόσεκτα. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε κάποιους απ τους κινδύνους στο δρόμο, αν είστε νέος οδηγός. Μαθαίνοντας να είστε αμυντικός οδηγός, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε περισσότερους οδικούς κινδύνους. Οτιδήποτε απαιτεί από εσάς να αλλάξετε την ταχύτητα ή τη θέση του οχήματός σας, ορίζεται ως ένας κίνδυνος. Είναι επίσης σημαντικό εάν έχετε φτάσει σε μια ηλικία όπου η όραση και οι δεξιότητές σας πάνω στις μηχανές δεν είναι τόσο καλές όσο ήταν. Κάθε χώρα έχει σχολές οδηγών που προσφέρουν μαθήματα αμυντικής οδήγησης. Πολλά πράγματα συμπεριλαμβάνονται σε τέτοια μαθήματα οδήγησης. Το μαθήματα θα σας προετοιμάσουν να χειρίζεστε διαφορετικές καταστάσεις, έτσι θα είστε πλήρως οπλισμένοι να αντιμετωπίσετε μια κρίση.

 2 . Στρατηγικές ασφάλειας

Διδάσκοντας στους μαθητές να έχουν σωστή κρίση είναι σημαντικό κομμάτι ενός καλού μαθήματος αμυντικής οδήγησης. Μπορεί κάλλιστα να αποτρέψει ατυχήματα. Πάντα να προσδοκάτε κυκλοφοριακές μετακινήσεις που μπορούν να αποτρέψουν κινδύνους. Όταν ακολουθείτε κάποιο άλλο αυτοκίνητο πρέπει να είστε σίγουροι, ότι θα έχετε το χρόνο να αντιδράσετε σε περίπτωση που ξαφνικά σταματήσει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, παρακολουθώντας ποια είναι η σταθερή απόσταση όταν τα αυτοκίνητα σταματούν. Υπολογίστε το χρόνο αυτής της απόστασης, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε πότε το διάστημα αυτό είναι ασφαλές. Πρέπει έχετε επίσης σωστή κρίση, όταν προσπερνάτε ένα άλλο αυτοκίνητο.

Τα μαθήματα αμυντικής οδήγησης θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια ασφαλή συμπεριφορά, ιδιαίτερα μεταξύ των άλλων οδηγών. Μην υποθέτετε ποτέ ότι ένας οδηγός σκοπεύει να κάνει κάτι. Μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα κάνατε εσείς. Μία σωστή συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να τα φέρετε εις πέρας με τους επιθετικούς οδηγούς. Ποτέ μην οδηγείτε πολύ κοντά τους και προσπαθήστε να κρατηθείτε μακριά από την πορεία τους. Ένας αμυντικός οδηγός δεν κάνει ποτέ επικίνδυνους ελιγμούς. Δρα σαν όλα τα οχήματα να μπορούν ανά πάσα στιγμή ξαφνικά να επιταχύνουν, να φρενάρουν ή να παρεκκλίνουν. Για να σιγουρευτεί η ασφάλειά, ένας αμυντικός οδηγός θα απομακρυνθεί από οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση, όπως από ένα αυτοκίνητο με καρότσα ή από κάποιον που οδηγεί εξαιρετικά αργά. Μην απομακρυνθείτε, απλά αλλά λωρίδα κυκλοφορίας, είναι απόλυτα ασφαλές.

 3 . Αμυντικές τεχνικές οδήγησης και φρεναρίσματος

Μερικές φορές προκύπτουν απροσδόκητοι κίνδυνοι και πρέπει να γνωρίζετε κάποιες αμυντικές δεξιότητες στην οδήγηση, ώστε να κρατήσετε σταθερό τον έλεγχο του τιμονιού. Η μέθοδος ώθησης του τιμονιού, κρατά σε επαφή τα χέρια σας με το τιμόνι. Το τιμόνι δεν θα είναι σε θέση να περιστραφεί ανεξέλεγκτα. Αν μάθατε να χρησιμοποιείτε σωστά αυτή την μέθοδο, τότε είναι απλό να τη χρησιμοποιήσετε. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι θα ξέρετε που βρίσκονται οι μπροστινές ρόδες σε σχέση με την στροφή του τιμονιού. Πιθανόν, να μην είστε σε θέση να το κάνετε από την πρώτη φορά, αλλά θα γίνεται ευκολότερο όσο εξασκείστε. Οι σχολές οδηγών που κάνουν αμυντικά μαθήματα διδάσκουν αυτή καθεαυτή την οδήγηση, θέματα γύρω από την οδήγηση και άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην οδήγηση.

Είναι σημαντικό να μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τα φρένα σας ώστε να έχετε το αυτοκίνητό σας υπό έλεγχο κάτω από διαφορετικές καταστάσεις. Τα μαθήματα αμυντικής οδήγησης θα σας μάθουν να φρενάρετε προτού έρθετε σε κίνδυνο. Σιγουρευτείτε ότι είστε επικεντρωμένοι στο οτιδήποτε γύρω σας, το οποίο θα φανεί ευεργετικό στην αποφυγή κινδύνων. Μαθαίνοντας επίσης τεχνικές φρεναρίσματος θα σας βοηθήσει να οδηγείτε με κακοκαιρία. Η επιφάνεια του δρόμου μπορεί να αλλάξει ακόμα και όταν ο δρόμος είναι στεγνός και αυτό να επιφέρει ζημιά στα ελαστικά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ο δρόμος εμφανίζει ολίσθηση. Εάν το πηδάλιο του φρένου είναι μαλακό, έλκεται, ή κάνει περίεργους θορύβους, πρέπει να τσεκάρετε τα φρένα σας το συντομότερο δυνατό. Το χαμηλό επίπεδο λαδιών στον κύριο κύλινδρο, αποδεικνύει ότι τα τακάκια από τα δισκόφρενα φθείρονται. Τα λάδια πρέπει να αλλαχτούν αμέσως από έναν μηχανικό. Τα φρένα πρέπει να τσεκάρονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και να σιγουρεύεστε ότι είναι σε καλή κατάσταση.

 4 . Τσεκάρισμα του οχήματος

Ένα μέρος από το οποίο θεωρείστε αμυντικός οδηγός είναι όταν σιγουρεύεστε ότι το όχημά σας λειτουργεί κανονικά. Θα αισθανθείτε ασφαλέστεροι εάν το όχημά σας βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τα ελαστικά που δεν είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να συμβάλουν σε ένα ατύχημα. Ένας μετρητής μπορεί να τσεκάρει την πίεση του αέρα των ελαστικών. η καλύτερη στιγμή για να τσεκάρετε την πίεση του αέρα στα ελαστικά σας είναι όταν δεν έχετε οδηγήσει το όχημά σας για τις προηγούμενες τρεις ώρες. Οι ζάντες του ελαστικού δεν πρέπει να είναι μικρότερες από τα ελαστικά. Εάν τα ελαστικά ξεχωρίζουν αυτό μπορεί να είναι επισφαλές. Τα ελαστικά σας πρέπει επίσης να τσεκάρονται για να σιγουρευτείτε ότι είναι ευθυγραμμισμένα και ισορροπημένα. Ένας πιστοποιημένος μηχανικός πρέπει να εναλλάσσει τα ελαστικά σας κάθε 8.000 χιλιόμετρα.

Κάθε φως στο όχημά σας είναι σημαντικό και οι κακές λάμπες, διακόπτες και ασφάλειες, πρέπει να αντικαθίστανται εάν χρειάζεται. Αυτό περιλαμβάνει τους προβολείς, τα φώτα πορείας, και τα φώτα των φρένων. Οι προβολείς πρέπει να λειτουργούν κανονικά, ώστε να έχει ορατότητα όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει. Αν οι διακόπτες δεν λειτουργούν κανονικά, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στα ηλεκτρικά καθίσματα και στα ηλεκτρικά παράθυρα των καινούριων οχημάτων. Μπορείτε να έχετε πρόσθετα φώτα και ασφάλειες στο αυτοκίνητό σας. Τα φωτάκια των λαδιών, της μηχανής και όλα τα εναλλασσόμενα φωτάκια είναι πολύ σημαντικά γιατί σας προειδοποιούν ότι κάτι πάει λάθος στο αυτοκίνητό σας. Τα φωτάκια προειδοποίησης σας ενημερώνουν εάν χρειάζεστε λάδια, καύσιμα ή νερό. Οι καθρέφτες πρέπει να είναι ρυθμισμένοι έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε καθαρά τα αυτοκίνητα πίσω και δίπλα σας. Κάθε φορά που οδηγείτε πρέπει να τσεκάρετε τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς καθρέφτες. Τα καθίσματα και οι τα πηδάλια πρέπει να είναι τοποθετημένα σωστά. Η μηχανή, το σύστημα εξάτμισης, το σύστημα ανάρτησης, το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκίνητου και γενικά όλος ο σκελετός του αυτοκινήτου πρέπει να επιθεωρηθούν. Να κρατάτε την κάρτα ελέγχου του αυτοκινήτου σας όταν κάνετε κάτι σε αυτό, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε την συντήρησή του σε τακτή βάση.

 5 . Επιτάχυνση και όρια ταχύτητας

Το νόημα της αμυντικής οδήγησης είναι να διατηρείτε μία σταθερή, ασφαλή ταχύτητα, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε ατυχήματα. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι διατηρείτε μία ασφαλή απόσταση μεταξύ του αυτοκινήτου σας και των άλλων, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο να σταματήσετε με ασφαλή τρόπο. Κάθε φορά που αυξάνετε την ταχύτητα, μειώνετε τον χρόνο αντίδρασής σας. αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κακοκαιρία ή την νύχτα όταν δεν μπορείτε να δείτε τόσο καθαρά. Η ταχύτητα μπορεί να εκτιμηθεί εσφαλμένα εάν ο καιρός είναι ομιχλώδης, άρα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Εάν είστε αμυντικός οδηγός θα προσαρμόσετε την ταχύτητά σας ανάλογα με την κυκλοφορία. Αν η κυκλοφορία είναι πολύ γρήγορη, τότε κρατηθείτε μακριά από αυτή και κινηθείτε στην δεξιά λωρίδα. Πραγματικά δεν πηγαίνετε πολύ μακρύτερα εάν οδηγείτε γρήγορα και διακινδυνεύετε και την ζωή σας και την ζωή των άλλων. Μπορείτε να φύγετε από το σπίτι σας πιο νωρίς , εάν θέλετε να βρίσκεστε κάπου μια συγκεκριμένη ώρα. Έτσι, δεν θα αισθανθείτε ότι πρέπει να οδηγήσετε βιαστικά.

Τα όρια ταχύτητας στις εθνικές οδούς δεν προϋποθέτουν πάντα ασφαλείς λόγους, έτσι θυμηθείτε πάντα να χρησιμοποιείτε την καλύτερη κρίση σας. Οι πόλεις έχουν χαμηλά όρια ταχύτητας για καλούς λόγους. Οδηγώντας πάρα πολύ γρήγορα μέσα στην πόλη, μπορεί να είναι καταστρεπτικό. Ακόμη και αν οδηγείτε με μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω από το όριο ταχύτητας μπορεί να διακινδυνέψουν ζωές παιδιών και πεζών. Ακόμη κι αν οδηγείτε στο όριο ταχύτητας πρέπει ακόμη και τότε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή γύρω σας.

 6 . Συνειδητοποίηση και αντίληψη

Πολλά πράγματα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σας όταν οδηγείτε. Πρέπει να γνωρίζετε πλήρως την κατάσταση γύρω σας. Η προσοχή σας μπορεί να μην τόσο ικανή εάν αναμιγνύεται τα αισθήματά σας με την θέα, τους ήχους και την αίσθηση όλων όσων συμβαίνουν γύρω σας. Εάν συνειδητοποιείτε ότι πρέπει να είστε συντονισμένοι, τότε μπορεί να αντιληφθείτε κάτι στο όχημά σας που δεν πάει καλά, όπως προβλήματα με το τιμόνι, τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα ελαστικά, ή οποιοιδήποτε ασυνήθιστοι θόρυβοι, μπορεί να υποπέσουν στην αντίληψή σας. Η συνειδητοποίηση μπορεί να σας κάνει αποτελεσματικό οδηγό αν μπορείτε να σκέφτεστε πριν αντιδράσετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι κάτι είναι επικίνδυνο πριν να βρεθείτε σε κίνδυνο.

Εάν έχει συνείδηση των γύρω σας, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. πολλά πράγματα μπορούν να αποσπάσουν την αντίληψή σας. εάν είστε συγχυσμένος από κάτι, αυτό επηρεάζει τις αισθήσεις σας. μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο αποσπάται η προσοχή σας. Εάν το αυτοκίνητό σας είναι γεμάτο πράγματα, αυτό μπορεί να σας εμποδίζει να ξέρετε τι βρίσκεται γύρω σας. οι άνθρωποι στο αυτοκίνητο μπορεί να σας μιλούν και να σας κρατήσουν μακριά από το τι συμβαίνει γύρω σας. Όταν είστε συναισθηματικά κουρασμένοι ή όταν σκέφτεστε πράγματα που πρέπει να κάνετε αποσπάται η προσοχή σας μακριά από την σημαντικότητα του να μείνετε συγκεντρωμένοι. Όσο εξασκείστε πάνω στην αμυντική οδήγηση , θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αντίληψη σε ότι συμβαίνει γύρω σας και τι μπορεί να θεωρηθεί απειλή.

7 . Φλας

Τα φλας επιτρέπουν στους άλλους οδηγούς να γνωρίζουν σε ποια κατεύθυνση σκοπεύετε να στρίψετε. Τα φλας πρέπει να είναι αναμμένα αρκετή ώρα πριν ώστε να δείξετε τις προθέσεις σας. Υπάρχουν κάποιες φορές που πρέπει να σβήσετε τα φλας πριν ολοκληρώσετε την κίνησή σας: για παράδειγμα όταν στρίβεται αριστερά μέσα σε έναν δρόμο όπου υπάρχει κι άλλος δρόμος που στρίβει αριστερά. Τα φλας δεν πρέπει να τα ανάβετε τόσο νωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν σκοπεύετε να στρίψετε δεξιά πέρα από μία διασταύρωση, τότε μην ανάβετε το φλας όταν είστε στο δρόμο για την διασταύρωση, γιατί οι άλλοι οδηγοί θα νομίζουν ότι στρίβετε σ’ αυτή. Δίνοντας και σήμα με το χέρι σας, μαζί με το φλας, βοηθάτε τους άλλους οδηγούς να καταλάβουν ποια κατεύθυνση θα πάρετε. Βεβαιωθείτε ότι κοιτάξατε γύρω σας, προτού στρίψετε. Ένας άλλος κανόνας της αμυντικής οδήγησης είναι να μην είστε πιστεύετε ότι οι άλλοι οδηγοί θα στρίψουν πάντα στην κατεύθυνση για την οποία έχουν ανάψει φλας. Εάν περιμένετε να στρίψετε σε μία εθνική οδό και πλησιάζει ένα αυτοκίνητο με αναμμένο το δεξί φλας, τότε περιμένετε μέχρι να στρίψει. Πότε δεν ξέρετε με σιγουριά εάν ο οδηγός πρόκειται να στρίψει, και εσείς πρέπει να είστε σίγουροι ότι παραμένετε ασφαλείς. Εάν είστε σε σημείο να στρίψετε αριστερά σε μία διασταύρωση και ο οδηγός που βρίσκεται απέναντί σας έχει αναμμένο το αριστερό φλας , τότε αφήστε τον να φύγει, ώστε να σιγουρευτείτε ότι θα στρίψει. Να είστε προσεκτικοί σε κάθε φάση της οδήγησης.

 8 . Διερεύνηση

Μια άλλη βασική έννοια της αμυντικής οδήγησης είναι η διερεύνηση. Η διερεύνηση είναι όταν κοιτάζετε γύρω σας και λαμβάνετε πληροφορίες από γύρω σας και από το περιβάλλον. Πρέπει να είστε διαρκώς συγκεντρωμένοι όταν διερευνάτε και να αντιλαμβάνεστε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά σας. Η διερεύνηση θα γίνει εύκολη και αυτόματη εάν συνεχίζετε να την εξασκείτε. Οι αμυντικοί οδηγοί θα υποστηρίζουν ότι όλες οι απειλές είναι πιθανές και θα σχεδιάζουν την απάντησή τους.

Διερευνώντας άκρη προς άκρη θα μπορέσετε να δείτε τα άλλα αυτοκίνητα, παιδιά και ενήλικους. Τα παιδιά μπορεί να είναι απασχολημένα παίζοντας ή μιλώντας με τους φίλους τους, άρα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν οδηγείτε εκεί που υπάρχουν παιδιά. Οι γηραιότεροι ενήλικες μπορεί να έχουν προβλήματα με την ακοή ή την όρασή τους και μπορεί να μην αντιληφθούν το όχημα που τους πλησιάζει. Σε πολλές περιοχές μπορεί να βρίσκονται ζώα στον δρόμο. Τα οχήματα πολλές φορές τρομάζουν τα ζώα άλλα ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη κόρνα και μην γκαζώνετε την μηχανή. Πρέπει επίσης να κοιτάτε έξω για ποδηλάτες. οι ποδηλάτων χρησιμοποιούν διαφορετικά σήματα με το σώμα τους για να δείξουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν. Δώστε προσοχή στις κινήσεις τους ειδικά εάν η κυκλοφορία είναι αργή. Αφήστε τους πολύ χώρο. Η θέση και η πιθανή πορεία των οχημάτων και των πεζών μπροστά, πίσω και πλάι του αυτοκινήτου σας είναι αυτά στα οποία θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι. Ο εσωτερικός και οι πλαϊνοί καθρέφτες σας μπορούν να σας βοηθήσουν να παρατηρείτε και να διερευνάτε τι συμβαίνει γύρω σας. Το κλειδί είναι να ελέγχετε αρκετά μακριά μπροστά σας και να αναγνωρίζετε κρίσιμα αντικείμενα, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο να αντιδράσετε.

9 . Σχολές οδηγών

Το να κάνετε μαθήματα αμυντικής οδήγησης σε μία σχολή οδηγών έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η σχολή οδηγών, η αμυντική οδήγηση και η ασφαλής οδήγηση συμβάλλουν όλα στην εκμάθηση αμυντικών δεξιοτήτων οδήγησης. Η αμυντική οδήγηση είναι σίγουρα η κορυφή όλων. Θα σας γίνει μια ανασκόπηση των βασικών δεξιοτήτων οδήγησης. Θα σας παρουσιαστεί πως να χρησιμοποιείτε τις συσκευές ασφαλείας, όπως τους αερόσακους, τα παιδικά καθίσματα και τα στηρίγματα για το κεφάλι. Θα σας διδαχθεί επίσης η σωστή χρήση των ζωνών ασφαλείας. Άλλα θέματα που μπορεί να σας διδαχθούν είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση στην οδήγηση, η αμυντική οδήγηση και η επικοινωνία, ανάλογα αν οδηγείτε σε εθνικές οδούς ή μέσα στην πόλη. Υπάρχουν κι άλλα πολλά θέματα που θα καλυφθούν.

Μία οδική παραβίαση μπορεί να μην τεθεί υπόψη στους οδηγούς που έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα σε μια εγκεκριμένη σχολή οδηγών. Κάποιοι πόντοι μπορούν επίσης να σβηστούν από το δίπλωμα οδήγησης και θα προστεθούν τα θετικά στοιχεία. Μπορείτε επίσης να είστε επιλέξιμοι για μια μείωση των ασφαλίστρων. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν μαθήματα σε σχολή οδηγών ή κάνουν μαθήματα αμυντικής οδήγησης μειώνουν τον κίνδυνο να έχουν αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο απογοητευμένοι όταν είστε στο δρόμο. Η υγεία σας θα καλυτερεύσει επειδή το επίπεδο του άγχους δεν θα είναι τόσο υψηλό.